obl pole ograniczone wykresami funcji
andzia: oblicz pole ograniczone wykresami funkcji f(x) = 24/x oraz g(x) = 10−x
12 paź 22:20
pomagacz:
a∫b [f(x) − g(x)] dx
brak odkąd dokąd mamy to obliczyć (na osi x)
12 paź 22:59
pomagacz:
f(x) = g(x)
z tego obliczasz a i b
12 paź 23:01
pomagacz:
miejsca zerowe oczywiście
12 paź 23:02
andziaa: pomagacz a mozesz to rozwiazac?
13 paź 16:50
andzia: mi cos dziwnego tu wychodzi
13 paź 23:19
Basia:
x∊R\{0}
najpierw znajdź punkty wspólne tych linii, czyli rozwiąż równanie
podaj wyniki to zobaczymy co dalej
13 paź 23:23
andzia: jeszcze jedna poprawka, liczymy dla f(x) = 32/x i g(x) = 12−x, czyli punkty wspolne to a (4,8)
i b (8,4). i co dalej? calka oznaczona : J
84 (12−x) − 32/x dx

? mi wyszlo = 24+ 32 ln
I1/2I
ps. sorki nie wiedzialam jak zrobic tu calke − stad 'J'
14 paź 17:57