proszę o zrobienie zadań z góry dziękuję
ewka: Zad.1
Oblicz objętość stożka, w którym tworząca długości 4 cm jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem miary 60 stopni.
Zad.2
Kwadrat o przekątnej długości 5 cm obraca się wokół jednego boku. Oblicz pole powierzchni
i objętość otrzymanej bryły.
Zad.3
Oblicz długość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym krawędź podstawy ma
długość 2 cm, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę a = 30
stopni.
Zad.4
Ile razy powierzchnia sześcianu jest mniejsza od powierzchni drugiego sześcianu, którego
krawędź jest przekątną pierwszego.
11 mar 08:03
ewka: ?
11 mar 11:22
ewka: pomocy
11 mar 18:35
ewka: ?
11 mar 22:12
WujekDobraRada: Zad.1.
Kąt 60 stopni, a więc przekrój osiowy musi być trójkątem równobocznym, a więc l=2r
Zad.2.
Bryłą, która powstanie, jest walec. Przekątna kwadratu to a√2
Zad.4.
Aby obliczyć przekątną sześcianu
W sześcianie rysujesz trójkąt prostokątny, który składa się z przekątnej całego
sześcianu, przekątnej podstawy i krawędzi bocznej. Obliczasz d=√3a, a dalej to już
podstawianie pod wzory
11 mar 23:16
Basia: Musisz to mieć dzisiaj ? Teraz już muszę kończyć, ale jutro mogę Ci pomóc.
11 mar 23:20
ewka: Mam to dopiero na poniedziałek, ale wolę mieć to porządnie zrobione już wcześniej, bo mam
jeszcze inne lekcje do zrobienia, więc zależy mi na casie, bo naprawdę mam tego dużo.
12 mar 08:36
ewka: ?
12 mar 13:41
Eta:
Witam Ewcia! pomogę Ci
12 mar 13:51
Eta:
Zad1/ tak jak zaproponował Ci " wujek d.r"
przkrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym ( bo ma kąty po60
o)
zatem 2r= l to 2r= 4 to
r = 2 cm
H
stożka = h
Δrówn.
h
Δ= a
√3 /2 => h
Δ= 2
√3
zatem H
ostr. = 2
√3 cm
to V= (1/3)πr
2*H V=8
√3 π/ 3 cm
3
zad2/
wiesz ,że d = a
√2 --- przekątna kwadratu o boku "a"
zatem: a
√2 = 5 => a = 5
√2 /2 [cm]
bryła powstała po obrocie to walec o wymiarach:
r= a i H= a zatem r = 5
√2 /2 i H= 5
√2 /2
zatem: V= πr
2*H
V= (25/2)* (5
√2 /2 )*π
V= 125
√2 π/ 4 [ cm
3]
V = 31, 25
√2 π cm
3
zad3/
Narysujten ostrosłup,zaznacz
H
ostr -- przyprostokatna przeciwległa kątowi 30
o
k --- krawędź boczna ostr. --- przeciwprostokatna
d/2 -- połowa przekatnej kwadratu ( druga przyprostokatna
przyległa do kata 30
o
teraz z funkcji tryg. tg 30
o w tym trójkacie prostokatnym
wyliczysz H
bo :
H/ ( d/2) =tg 30
o tg30
o=
√3 / 3 d= a
√2
d= 2
√2 to d/2 =
√2
więc:
H =
√2 *
√3 /3 => H =
√6 / 3
( nie napisałas dokładnie co masz wyliczyć w tym zad. ?
policzyłam H
zad4/
P
1 --- pole całkowite sześcianu o boku"a"
P
2 -- pole całkowite sześcianu o boku a
1 = a
√3
bo d
sześcianu = a
√3
zatem:
P
1 = 6*a
2 P
2 = 6*[ a
√3 ]
2
P
1 = 6a
2 P
2 = 18a
2
P
2 / P
1 = 18a
2 / 6a
2 = 3
odp:
pole P
1 jest 3 razy mniejsze od pola P
2
12 mar 14:15
Eta:
Zad1/ tak jak zaproponował Ci " wujek d.r"
przkrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym ( bo ma kąty po60
o)
zatem 2r= l to 2r= 4 to
r = 2 cm
H
stożka = h
Δrówn.
h
Δ= a
√3 /2 => h
Δ= 2
√3
zatem H
ostr. = 2
√3 cm
to V= (1/3)πr
2*H V=8
√3 π/ 3 cm
3
zad2/
wiesz ,że d = a
√2 --- przekątna kwadratu o boku "a"
zatem: a
√2 = 5 => a = 5
√2 /2 [cm]
bryła powstała po obrocie to walec o wymiarach:
r= a i H= a zatem r = 5
√2 /2 i H= 5
√2 /2
zatem: V= πr
2*H
V= (25/2)* (5
√2 /2 )*π
V= 125
√2 π/ 4 [ cm
3]
V = 31, 25
√2 π cm
3
zad3/
Narysujten ostrosłup,zaznacz
H
ostr -- przyprostokatna przeciwległa kątowi 30
o
k --- krawędź boczna ostr. --- przeciwprostokatna
d/2 -- połowa przekatnej kwadratu ( druga przyprostokatna
przyległa do kata 30
o
teraz z funkcji tryg. tg 30
o w tym trójkacie prostokatnym
wyliczysz H
bo :
H/ ( d/2) =tg 30
o tg30
o=
√3 / 3 d= a
√2
d= 2
√2 to d/2 =
√2
więc:
H =
√2 *
√3 /3 => H =
√6 / 3
( nie napisałas dokładnie co masz wyliczyć w tym zad. ?
policzyłam H
zad4/
P
1 --- pole całkowite sześcianu o boku"a"
P
2 -- pole całkowite sześcianu o boku a
1 = a
√3
bo d
sześcianu = a
√3
zatem:
P
1 = 6*a
2 P
2 = 6*[ a
√3 ]
2
P
1 = 6a
2 P
2 = 18a
2
P
2 / P
1 = 18a
2 / 6a
2 = 3
odp:
pole P
1 jest 3 razy mniejsze od pola P
2
12 mar 14:16
Eta:
Przepraszam! ( poszło niepotrzebnie dwa razy
12 mar 14:17
ewka: dzięki wielkie naprawdę
12 mar 15:19
prosze : Rosnące ciągi arytmetyczny i geometryczny maja pierwsze wyrazy równe 9. Trzecie wyrazy
tych ciagów są także równe. Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest o dwa razy większy od
drugiego wyrazu ciągu geometrycznego. Wyznacz te ciągi.
12 mar 15:52