Pochodna funkcji
Kamyk:): Potrzebuję pomocy, nie mogę ogarnąć zadania :
Przez punkt
a) (0,0)
b) (2,1)
Poprowadzono styczną do paraboli y=−1/4x
2+x znajdz jej równanie.
I zadanko które zrobiłem ale nie jestem pewien

Znajdz równanie stycznej do krzywej y=x
3 w
punkcie (1,1) tej krzywej. Ile punktów wspólnych ma ta styczna z krzywą?
Proszę bardzo o pomoc
12 paź 22:18
Kamyk:): ogarnia ktoś pochodne

? nie proszę o rozwiązanie na tacy tylko o podpowiedz
12 paź 22:42
Godzio:
a) y = ax + b ⇒ y = ax (bo przechodzi przez punkt (0,0) czyli b = 0)
| | 1 | |
teraz skorzystaj z tego że a = f'(0) = − |
| * 0 = 0, czyli styczna ma postać y = 0 |
| | 2 | |
b) y = ax + b ⇒ 1 = 2a + b ⇒ b = 1 − 2a, y = ax + 1 − 2a
a = f'(2) = ...
Analogicznie 2 zadanie, jak nie dasz rady to pisz
12 paź 22:53
Kamyk:): Równanie stycznej mi wyszło y=x liczyłem 2 sposobami, jest dobrze?
12 paź 23:07
Godzio:
a nie, y = −x ?
12 paź 23:12
12 paź 23:13
Kamyk:): minusa nie zauważyłem

ale dzięki, a będzie miała jeden pkt wspólny?
12 paź 23:17
Godzio:
Dwa
12 paź 23:24
Kamyk:): fakt

bo przecież y=−x dobra dzięki za pomoc jadę po siostrę

powodzenia
12 paź 23:28
Godzio: Hmmm mówimy o tym samym ?
y = x3
y' = 3x2
f'(1) = 3
y = ax + 1 − a ⇒ y = 3x − 2
x3 = 3x − 2
x3 − x − 2x + 2 = 0
x(x2 − 1) − 2(x − 1) = 0
(x − 1)(x2 + x − 2) = 0
(x − 1)(x + 2)(x − 1) = 0
(x − 1)2(x + 2) = 0
x = 1 lub x = −2
12 paź 23:29