f(x)= -p{2x} +4 .Miejscem zerowym tej funkcji jest liczba?
XYZ: f(x)= −√2x +4 .Miejscem zerowym tej funkcji jest liczba?
12 paź 22:16
Pepsi2092: 0=−√2x+4 rozwiąż równanie i już.
12 paź 22:18
tn: 0 = −√2x + 4
√2x = 4
2|x| = 16
|x| = 8
x = 8 lub x = −8
12 paź 22:18
pomagacz:
f(x) = 0
−√2x + 4 = 0
12 paź 22:18
ICSP: tn podstaw −8 za x i zobacz jaka buba będzie
12 paź 22:23
Pepsi2092: tn jak możesz wstawić wartość bezwzgledną jak tam nie ma kwadratu pod pierwiastkiem?
Wystarczy w tym przypadku rozwiązać proste równanie liniowe i wyjdzie x=2√2
12 paź 22:23
ICSP: Pepsi2092 wcale nie wyjdzie 2√2
12 paź 22:25
XYZ: dzięki !juz rozkimniłem
12 paź 22:26
Pepsi2092: Ale ten x to jest pod pierwiastkiem czy za?
12 paź 22:26
ICSP: −√2x + 4 = 0
√2x = 4
2x = 16
x = 8
i koniec. Bez wartości bezwzględnej.
12 paź 22:27
ZKS:
Wartość bezwzględną stosujesz kiedy masz √x2 = |x| a nie (√x )2.
12 paź 22:28
Pepsi2092: Wiem
ICSP Poprostu nie zwróciłem uwagi że ten x jest pod pierwiastkiem
12 paź 22:29
Pepsi2092: Diabeł tkwi w szczegółach
12 paź 22:30
tn: jak to?
przecież jeśli mam takie coś:
√x = 5;
to przecież x = +√5 lub −√5
czegoś ja tu chyba nie rozumiem?
12 paź 22:33
tn: powinno tam być 25*
12 paź 22:33
Godzio:
ZKS nie prawda

Po prostu po określeniu dziedziny wartość bezwzględną pomijamy (o ile
możemy − w tym wypadku x > 0 , wiec możemy)
12 paź 22:33
tn: zaraz zaraz:
√(x+1)2 = |x+1|
co do tego nie ma wątpliwości − właściwie dlaczego tak jest?
a dlaczego tak nie ma gdy będę miał:
√(x+1)2 = 1 i podniosę stronami?
tak nawiasem mówiąc sprzeczność by była gdyby √x = −5 ?
12 paź 22:36
tn: √x+1 = 1
i podniosę teraz stronami do drugiej
12 paź 22:38
Trivial: √−25 = ±5i, a nie 5.
12 paź 22:38
tn: to zespolone, dla mnie to nie jeszcze : >
12 paź 22:40
Pepsi2092: Zobacz jak zrobił
ICSP. przerzucasz wyrażenie z x na lewą stronę i obie strony podnosisz
do kwadratu i po zawodach. A −8 w życiu nie bedzie miejscem zerowym. Jak podstawisz to
wychodzi głupota bo nie ma pierwiastka z liczby ujemnej
12 paź 22:41
ZKS:
Kiedy określimy dziedzinę to i owszem
Godzio ale i tak te drugie rozwiązanie nam odpadnie.
12 paź 22:45
Kasieq: Możecie rozwiązać to?
f(x)=√2x + 4
wynik ma być −2√2
Jak to zrobić?
21 maj 20:51
piotrek:
5 sty 11:02