Pochodna pomoc
Tomek: x1/x2 siedze siedze siedze i nie moge wymyslic. Moze ktos pomoc?
12 paź 22:10
12 paź 22:11
Trivial:
to jest x1/x2?
12 paź 22:11
12 paź 22:11
Tomek: tak tak dokladnie
12 paź 22:11
Trivial: I wszystko niejasne.
12 paź 22:12
ICSP: troszkę
12 paź 22:12
Tomek: tak to jest tak jak napisal Trivial
12 paź 22:18
Trivial:
Wykorzystaj zależność:
ab = elnab = eblna.
(ab)' = (eblna)' = eblna*(blna)' = ab*(blna)'.
12 paź 22:20
Tomek: okay ale nie bardzo rozkminiam jak potraktować pochodną
(blna), czyli :
1/x2*lnx
12 paź 22:27
Trivial:
f(x) = x
1/x2
a = x
I dajesz.
12 paź 22:28
Tomek: czy to wyjdzie 1/x3?
12 paź 22:28
Tomek: właśnie tu mnie trochę blokuje 1/x2
12 paź 22:30
Trivial:
| | 1 | |
(...)' = x1/x2*( |
| lnx)' |
| | x2 | |
| | 1 | | lnx | | x − 2xlnx | | 1−2lnx | |
( |
| lnx)' = ( |
| )' = |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | | x4 | | x3 | |
| | 1−2lnx | |
(...)' = x1/x2* |
| . |
| | x3 | |
12 paź 22:30
Tomek: o fakt kurcze chyba idę spać, bo nie zauważam prostych rzeczy

dzięki
12 paź 22:33