Elka: oblicz granicą ciągu o wyrazie ogólnym an,jesli:
(3√n3+1) - n
(pierwiastek szescienny z ((n do potegi 3) - 1)) - n
15 kwi 10:28
Elka: Elka: oblicz granicą ciągu o wyrazie ogólnym an,jesli:
(3√n3+1) - n
(pierwiastek szescienny z ((n do potegi 3) + 1)) - n
15 kwi 10:29
paulina: dajcie coć takiego:NWW - największa wspólna wielokrotność
15 kwi 15:49
mictyd: @Elka:
Uzyjemy wzorku na sume szescianow

a
3 - b
3 = (a-b)(a
2+ab+b
2)
Po przeksztalceniu:
(a
3 - b
3)/(a
2+ab+b
2) = a-b
W naszym przypadku:
a =
3√x3+1
b = n
zatem:
3√x3+1 - n = (n
3 - 1 - n
3)/(
3√x3+12 + n*
3√x3+1 + n2), czyli wyrazenie postaci
-1/infinity.
Wynik oczywiscie zero.
PS. Jesli dobrze rozumiem zapis, to jest dobrze, maple potwierdza
15 kwi 20:37