matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY
Piotr.:
1. Oblicz granice ciagu
x−1
1.1 lim
x−−−>1
x−1
x
2
−4
1.2 lim
x−−>2
+
√
x
2
+3
x−2
2.Oblicz calke dla: 2.1 xe
x
dx dla [0,1] 3. Oblicz pochodna
1
1
+
x
x
2
4. Przedzial w ktorym funkcja jest rosnaca i malejaca 4.1 f(x) 3x−6x+5
12 paź 21:31
Trivial:
1.1 to chyba jakiś żart. 1.2 Podziel wielomiany.
u=x v'=e
x
u'=1 v=e
x
2.1 ∫xe
x
dx =
= xe
x
− ∫e
x
dx = xe
x
− e
x
+ c = e
x
(x−1) + c.
1
1
1
2
3. [
+
]' = −
−
.
x
x
2
x
2
x
3
4 ...
12 paź 21:34
Piotr.:
1.1 1.2 tak i tez zrobilem to zle mialem inne musi byc rozwiarzanie...
12 paź 21:37