ile co najmniej
123: ile co najmniej osób brało udział w przyjęciu , jeśli każdy z każdym przywitał się uściskiem
dłoni , a tych uścisków było co najmniej 120?
12 paź 21:21
Eta:
n€N+
nikt nie wita się sam ze sobą i nie wita się z rewanżem ( czyli 2 razy)
z f. kwadratowej
12 paź 21:26
123: czyli jak to obliczyc
12 paź 21:27
kacper: moze ktoś to rozwiązac bo ja nie mam pojecia jak
12 paź 23:07
12 paź 23:12
kacper: to mozesz rozwiązac
12 paź 23:13
Godzio:
12 paź 23:14
Godzio:
Do tego nie trzeba liczyć
n(n − 1) = 240 skoro n ∊ N to:
15 * 16 = 240 ⇒ n = 16
12 paź 23:15
Eta:
12 paź 23:15
12 paź 23:18
Anna: n(n−1) = 240
n2−n−240=0
Δ= 961, √Δ = 31
n1= 16, n2= −15 − sprzeczne (n∊N i n>1)
Odp. Osób było co najmniej 16.
12 paź 23:18
Eta:
Godzio 
....ja napisałam

jako odpowiedź do wpisu
kacper z 23: 13
12 paź 23:23
Godzio:
Aha, to wszystko ok
12 paź 23:26
Eta:
12 paź 23:27
kacper: rozwiąż nierówność
a)4x2mniejsze lub równe 8x
b)21x2+7<0
c)4(x2+3x−5)większe lub równe 12x−28
12 paź 23:36
kacper: jeszcze z tym mam mały problem
12 paź 23:36