Pomocy!!
jaroo: Z cyfr 0,1,2,3,4 mozna ulozyc rozne liczby naturalne o niepowtarzajacych sie
cyfrach.Oblicz ile można utworzyc takich liczb?
11 mar 02:07
guga:
czy maja być pięciocyfrowe?
jeżeli tak , to:
4*4*3*2*1 bo zero nie moze być na pierwszym miejscu
11 mar 02:15
jaroo: Robie zadania pod zbior zadan na sprawdzian a w odpowiedziach pisze ze wynik to 261 ale
nie wiem dlaczego.A temat to wariacje bez powtorzen.Może masz jakiś pomysl
11 mar 02:20
guga:
Ilu cyfrowe maja być te liczby? ( jak jest w treści zadania?
11 mar 02:21
jaroo: treśc jest tak jak napisałem ale zdaje mi sie ze przeciez moga byc 5 cyfrowe 4 cyfrowe 3
cyfrowe 2 cyfrowe i 1 cyfrowa bo przeciez pisz ze rozne naturalne.tylko nie mam bladego
pojecia jak to zapisac.
11 mar 02:25
guga:
więc tak:
pięcio -cyfrowych ; 4*4*3*2*1 = 96
czterocyfr. 4*4*3*2 = 96
trzy cyfr : 4*4*3 = 48
dwu cyfr ; 4*4 = 16
jednocyfr 4*4 =16
plus zero 1 = 1
r -m -----------
261
pewnie jeszcze ujęte to zero
11 mar 02:36
guga:
Teraz jest ok!
11 mar 02:38
jaroo: Dzięki wielkie

!Masz u mnie piwo

http://img.interia.pl/facet/nimg/dosc_wyglada_jeszcze_piwo_1695306.jpg
11 mar 02:44
guga: Soryy , ale ja nie lubię piwa

( czkoladę na gorąco .. to tak
11 mar 02:46
guga:
Sporo zadań na tym forum Ci już rozwiązywałam !
To cały "browar" musiałbyś mi zafundować
11 mar 02:48
Eta: Dobranoc !

powodzenia!
11 mar 02:49
jaroo: Dzięki wielkie i na wzajem
11 mar 02:54
jaroo: coś jakby kratę
11 mar 02:54
Eta:
11 mar 02:54
Eta:
Oczywiście jednocyfrowych 4
( a napisałam pomyłkowo 4*4)
11 mar 03:02