dla jakiej wartosci a wielomin jest podzielny przez q
xyz: w(x)=x3−6x−3a
q(x)=x−a
12 paź 20:58
xyz: w(x)=(a+1)x3−x−a3
q(x)=x−1
o to tez bym prosił
12 paź 20:59
xyz: prosiłbym o pomoc
12 paź 21:01
xyz: pomożecie
12 paź 21:16
xyz: blagam pomozcie
12 paź 22:14
Trivial:
w(a) = 0
a3 − 6a − 3a = 0
a3 = 9a
a2 = 9 lub a=0
a = ±3.
12 paź 22:16
xyz: a to co jest pod tym 1 zadaniem napisalem je nastepnym poscie
12 paź 22:38
Trivial: analogicznie.
12 paź 22:40
xyz: nie kapuje,pomozesz?
12 paź 22:42
Trivial: podstaw za x → 1 i rozwiąż dla a.
12 paź 22:43
xyz: a dzieks wielkie
12 paź 22:50
xyz: moglby pan mi je zrobic co wychzdzi mi inaczej niz w odp:(
12 paź 22:58
Trivial:
(a+1)*1 − 1−a3 = a+1−1−a3 = a−a3 = a(1−a2) = a(1−a)(1+a) = 0
a ∊ {−1, 0, 1}.
12 paź 23:00