ciagi
Asia: Bardzo prosze o pomoc z dwoma zadankami, nie umiem sobie z nimi poradzic..
1. Ile razy zegar, bijacy tylko godziny, uderzy w ciagu doby?
2. Wykopanie pierwszego metra studni kosztuje 8 zl, a kazdego nastepnego o 3 zl drozej.
a. Ile kosztuje wykopanie studni glebokosci 25 m?
b. Wykopanie studni kosztowalo 798 zl. Jaka byla jego glebokosc?
z gory bardzo dziekuje za pomoc
12 paź 20:55
sushi_ gg6397228:
zapisz cos ; masz ciag arytmetyczny
12 paź 20:59
Asia: Nie umiem.. Mam straszny problem z tymi ciagami.. Moglbys pomoc mi jakos to zrozumiec?
12 paź 21:11
sushi_ gg6397228:
a zagladalas do teorii
12 paź 21:12
12 paź 21:12
Asia: Co do 2. Zadania to zapisalabym an = 8 + i nie wiem jak zapisac z ta 3 zeby zgadzalo mi sie
tez z pierwszym wyrazem
12 paź 21:25
sushi_ gg6397228:
a
1=8
a
2=8+3
to wiadomo ile bedzie
r=...
12 paź 21:36
Asia: 3, czyli an = 8 + ( n − 1 ) * 3
tak

12 paź 21:39
sushi_ gg6397228:
mozna jeszcze wykonac obliczenia (n−1)*3= ... i potem dodac 8
an= ...
12 paź 21:46
Asia: No ok, rozumiem. Ale za co mam podstawic w podpunkcjie a i b zeby to wyliczyc? W podp. a
podpisac za n a w b za an czy jak?
12 paź 22:13
sushi_ gg6397228:
2a) n=25 i liczymy
b) 798= a1 + (n−1)*r trzeba wyliczyc n
12 paź 22:16
Asia: Ok, to wszystko jasne

dzieki wielkie. A pomozesz mi z tym pierwszym zadankiem?
12 paź 22:28
sushi_ gg6397228:
masz prawie tak samo;
wypisz po kolei jakie sa godziny, a obok ile razy zegar wybije
12 paź 22:30
Asia: Zle mi wyszlo. Bardzo prosze o rozwiazanie...
12 paź 22:49
sushi_ gg6397228:
mialas tutaj wypisac−−> nic nie widze a 20 minut poszlo sobie ...
od ktorej godziny zaczyna sie dzien

wypisujemy godziny i ilosc bic zegara obok
12 paź 22:51