Rozwiązać w liczbach naturalnych układ
osioł: Rozwiązać w liczbach naturalnych układ
NWD(x,y) = 83
5x + 7y = 2573
12 paź 20:42
Vax: z 1 mamy x=83a , y=83b wstawiamy do 2:
5*83a+7*83b = 2573/:83
5a+7b = 31
7b = 31 (mod 5)
2b = 1 (mod 5) /*3
b = 3 (mod 5)
b = 5k+3
5a + 7(5k+3) = 31
5a + 35k+21 = 31
5a = 10−35k/:5
a = 2−7k
(a,b) = (2−7k , 5k+3)
a,b przyjmie wartości naturalne jedynie dla k=0, będą to (a,b) = (2,3) co da nam (x,y) =
(166,249)
12 paź 20:46
ICSP: Vax mam dla ciebie pewne zadanie
12 paź 20:46
Vax: No to pokaż, ale za 10min będę musiał lecieć
12 paź 20:47
ICSP: rozwiąż w liczbach całkowitych układ równań :
2x + 3 = 5y
12 paź 20:50
Trivial:
NWD(x,y) = 83 ⇒ x = 83u, y = 83v, u,v∊N.
5*83u + 7*83v = 2573
5u + 7v = 31
Teraz wystarczy rozpatrzeć kilka opcji.
v = 1 − nie
v = 2 − nie
v = 3 − TAK!
v = 4 − za dużo.
x = 83*2 = 166
y = 83*3 = 249
12 paź 20:53
Vax: Całkowitych dodatnich ofc?

2
x = 5
y−3, załóżmy, że x ≥ 2 wtedy w szczególności 4 | 5
y−3 ⇔
5
y = 3 (mod 4) ⇔ 1 = 3 (mod 4) skąd sprzeczność, czyli x=1 co nam daje (x,y) = (1,1)
12 paź 20:53
Trivial:
Vax zawsze musi być szybszy......... (...) ....
12 paź 20:55
Vax: 
, Dobra ja lecę już się uczyć na sprawdzian z angielskiego i rosyjskiego..

Ale co jakiś
czas będę zaglądał ofc
12 paź 20:58
osioł: dziękuję bardzo za rozwiązanie
12 paź 21:18
osioł: mam jeszcze pytanie: co oznacza ( mod 5) ?
12 paź 21:22
Vax: Resztę z dzielenia przez 5.
12 paź 21:57