X
RESTO: ZMIENIĆ NA UŁAMEK PROSTY :
1/(X3−X2)
12 paź 20:35
RESTO: proszę, pomóżcie
12 paź 21:00
Sławek:
| 1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| / *(x−1)x2 |
| (x−1)x2 | | x−1 | | x2 | |
1= Ax
2 + (Bx+C)(x−1)
1=Ax
2+Bx
2−Bx+Cx−C
1=x
2(A+B)+x(−B+C)−C
porównujemy wyrazy przy takich samych potęgach (po lewej nie ma x
2 i x) więc
A+B=0
−B+C=0
1= −C → C= −1
−B−1=0 → B= −1
A−1=0 → A=1
| 1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)x2 | | x−1 | | x2 | |
| 1 | | 1 | | −x−1 | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)x2 | | x−1 | | x2 | |
| 1 | | 1 | | x+1 | |
| = |
| − |
| |
| (x−1)x2 | | x−1 | | x2 | |
12 paź 22:44
Trivial:
A cóż to za dziwny rozkład pan zastosował.
| 1 | | 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| . /*x2(x−1) |
| x3−x2 | | x2(x−1) | | x | | x2 | | x−1 | |
1 = Ax(x−1)+ B(x−1) + Cx
2
dla x=1 mamy:
1 = C
dla x=0 mamy:
1 = −B
B = −1
Skoro C = 1 to: A = −1.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| − |
| + |
| . |
| x3−x2 | | x | | x2 | | x−1 | |
12 paź 22:48