Pole trójkąta z wektorami.
kosmolud: W układzie współrzędnych dane są punkty A(1,2) i B(5,2). Wyznacz współrzędne punktu C, dla
którego pole trójkąta ABC jest równe 2 i równocześnie ∡ ACB = 90.
Czy ktoś może pomóc rozwiązać to zadanie na wektorach?
Wykonuję obliczenia do pewnego etapu i stop.
→
AC=[x
c−1;y
c−2]
→
AB=[4;0]
ze wzoru na pole trójkąta z wykorzystaniem wyznacznika otrzymuję postać
2P=|4y−8|
rozwiązując to równanie z wartością bezwzględną wyniki będą odpowiednio
y=3 v y=1
i dalej zaćmienie