aaa
fizyka3: Jak narysować wykres funkcji:
√2x−x2
12 paź 20:12
ICSP: metoda tabelki.
12 paź 20:13
ICSP: tylko dziedzinę najpierw ustal.
12 paź 20:14
fizyka3: No bo mam narysować zbiór 2x≤x
2+y
2≤4x i rozbijam to na części, w końcu zostają mi wykresy
y=+−
√2x−x2
y=+−
√4x−x2
To się tabelek narobię
12 paź 20:16
12 paź 20:19
Trivial:
Za dużo liczenia.
2x ≤ x2+y2
(x−1)2−1 + y2 ≥ 0
(x−1)2 + y2 ≥ 1
x2+y2 ≤ 4x
(x−2)2−4 + y2 ≤ 0
(x−2)2 + y2 ≤ 4
Wyjdzie pierścień.
12 paź 20:19
12 paź 20:19
Trivial: Podpisane jest. I nie jest to linia prosta.
12 paź 20:20
12 paź 20:21
fizyka3: Pierścień wyjdzie? Mi sie wydaje, że pół pierścienia, bo przecież ta ujemna część się nie
liczy.
12 paź 20:22
fizyka3: Pierwiastki mogą być tylko dodatnie..
12 paź 20:22
Trivial: Wyjdzie taki dziwny pierścień. Chyba okręgi umiesz rysować.
12 paź 20:23
fizyka3: A nie, bo minus pierwiastek też trza narysować, już wiem
12 paź 20:23
fizyka3: A jak mam taki zbiór:
sin(x+y)<1
to wtedy
sin(x+y)=1
x+y=arcsin(1)
y=arcsin(1)−x...?
12 paź 20:27