funkcja logarytmiczna
kurczak: Witam. Mam problem z tymi zadaniami,gdyby ktoś mógł mi je wytłumaczyć to będzie baaardzo
wdzięczna!
1.ln12x > ln13x
2.ln2(x−1) +2ln(x−1) > 0
3.ln2[1 − ln12(x2−5x+6)]
4.zbadaj znak funkcji:
a) ln3( x2 − 5x + 6)
b) ln14(x2 − 7x +12)
Z góry dziękuję
12 paź 20:03
sushi_ gg6397228:
1. nie widac jaka podstawa
2. dziedzina potem podstawienie t=ln (x−1)
3. nie pisze co z tym zrobic
4. głupota nie moze byc logarytm naturalny i miec podstawe 3 czy 14
12 paź 21:15
kurczak: 1. po lewej stronie podstawa to 12 a po prawej 13
2. dziedzina to x>1 , potem podstawiajac za t mam:
t2 +2t> 0
czyli delta=4, t1=0, t2=2,czyli tylko t2 nalezy do dziedziny,teraz:
ln(x−1)=2
ln(x−1)=ln102
x−1=100
x=101 czy tak powinnam to robic
3. juz z tego wszystkiego zapomnialam napisac,ze tutaj chodzi o wyznaczenie dziedziny,jedynym
moim pomyslem jest to : x2−5x+6)>0
4. ok,chodzilo o log,a nie ln to z rozpedu tez
12 paź 21:25
sushi_ gg6397228:
1. to widac po rysunku ze albo bedzie (0; 1) albo (1,
∞) pomysl nad tym
2. po co delta
t
2+2t>0
t(t+2) >0 t
1=0, t
2=
−2 do poprawki
3. masz x
2−5x+6 >0
∧ [....] >0
4. jak znak funkcji

zacznij od dziedziny
12 paź 21:33