Prawdopodobieństwo
Karla: Rzucamy trzy razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co
najmniej raz sześciu oczek i co najmniej raz nieparzystej liczby oczek.
Z góry dziękuję za pomoc!
10 mar 23:40
aaa:
mocΩ= 63 =216
A -- co najmniej sześć oczek
A' --- ani razu sześć oczek ( zd. przeciwne)
moc A' = 53
P(A) = 1 - P(A') = 1 - 53/ 63 = 1 - 125/216
P(A) = 91/216
B-- co najmniej raz nieparzyste
B' --- same parzyste
moc B' = 33 9 bo liczb parzystych jest 3 ( 2, 4, 6)
P(B)= 1 - P(B')
P(B) = 1 - 33/ 63
P(B) = 1 - 1/8 = 7/8
11 mar 00:22