f
ziom: Trójkąt prostokątny o polu 2 √3 cm kwadratowego i kącie ostrym α=30stopni obraca sie dookoła
prótszej przyprostokątnej.Oblicz obietosc i pole powierzchni całkowitej powstałej figury.
12 paź 19:51
ICSP: a to wredny trójkąt

Najpierw policz boki a później resztę.
12 paź 19:52
ziom: trzeba umieć
12 paź 19:55
ICSP: jeżeli krótsza przyprostokątna w trójkącie prostokątnym o kątach 30o, 60o, 90o ma długość a
to ile ma dłuższa?
12 paź 19:57
ziom: prosze o cale rozwiazanie bede wdzieczny
12 paź 19:58
ICSP: to czekaj na
Ete
12 paź 19:59
ziom: kto to? napisz ty mi prosze
12 paź 20:00
ICSP: ja nie mam czasu na robienie rysunku i pisanie wszystkich obliczeń
12 paź 20:02
Eta:
No to........ pomagam, rysuję
12 paź 20:02
ziom: ok dzieki eta
12 paź 20:03
ziom: eta kiedy to bedzie
12 paź 20:11
Eta:

z trójkąta o kątach 30
o, 60
o, 90
o mamy
| | H*r | |
P(ΔCAB)= |
| = 2√3 => H*r= 4√3 |
| | 2 | |
| | 1 | | l √3 | |
|
| l* |
| =4√3 => l2= 16 to l=4 |
| | 2 | | 2 | |
zatem: H= 2 i r= 2
√3
podstaw dane do wzorów V
st=...... P
c =....
dokończ obliczenia
12 paź 20:14
Eta:
A co? .... w gorącej wodzie cię kąpano?
12 paź 20:15
ziom: nie
12 paź 20:15
ziom: jeszce to poprosze
12 paź 20:16
ziom: ale ja nie umię obliczac
12 paź 20:17
12 paź 20:18