funkcje
Maciek : Wyznacz dziedzinę funkcji
3) f(x)=
√x−3+
√3−x
12 paź 19:46
krystek: 1) mianownik ≠0
2)x−3≥0 i 3−x≥0
12 paź 19:48
FredS: 1) x≠3
2)x>3
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
12 paź 19:48
krystek: wstaw do drugiego pierw. x=4 FREDS
12 paź 19:49
rumpek:
3) f(x) = √x − 3 + √3 − x
x − 3 ≥ 0
3 − x ≥ 0
I ZAWSZE W TAKIM WYPADKU CZĘŚĆ WSPÓLNA
12 paź 19:50
Maciek : a czy ktoś mógłby mi rozpisać dokładnie pierwszy przykład ?
12 paź 19:52
rumpek:
chodzi w nim tylko o to, że w mianowniku nie może być 0 bo nie miałoby sensu czyli dziedzina
to:
D = R − {3}
12 paź 19:54
FredS: Przepraszam za błąd jak z gimnazjum. Muszę czasem się więcej zastanowić.
12 paź 19:55