Logarytmy
Justyna: witam! Jak rozwiązać taki przykład z logarytmów?
Ktoś pomoże?

log
3(5x+2)=3
12 paź 19:43
Trivial: Definicja logarytmu.
12 paź 19:45
Justyna: a coś więcej? tydzień nie było mnie w szkole więc mam spore zaległości....
12 paź 19:46
rumpek:
Dziedzina wpierw:
5x + 2 >0
log3(5x + 2) = 3
log3(5x + 2) = log327 (takie same podstawy więc opuszczasz)
5x + 2 = 27
12 paź 19:48
Justyna: log3(5x+2)=3
33=5x+2
9=5x+2
5x=9−2
5x=7/5
x=75
dobrze to jest zrobione?
12 paź 19:49
ICSP: 3
3 = 27
12 paź 19:50
rumpek: od kiedy 3
3 = 9

3
3 = 27
wtedy będzie dobrze, tj.:
5x + 2 = 27
5x = 25 / : 5
x = 2
i sprawdź z dziedziną czy się zgadza
12 paź 19:51
12 paź 20:42
józek:
12 paź 21:13
józek: f ( x )=log x przez: symetrię środkowa względem punktu0 (0,0)
6
12 paź 21:50