matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż na czynniki wielomian
xcx:
Rozłóż na czynniki wielomian 3x
3
+2x
2
−10x+3
12 paź 19:14
Eta:
1
W(
)= .............. =0
3
1
dzielimy: (3x
3
+2x
2
−10x+3) : ( x −
) ( możesz podzielić Hornerem
3
1
otrzymasz rozkład: (x−
)(x
2
+x−3) policz deltę x
1
=... x
2
=...
3
1
i masz rozkład (x−
)(x −x
1
)(x−x
2
)
3
12 paź 19:25