obliczyć "n"
paweł : Witam
obliczyć n
wymnożyć na krzyż.
przerzucić wszystko na lewo pozostawiając po prawej >0
wyliczyć deltę i pierwiastki i odpowiednio zaznaczyć przedziały na osi i wypisać przedziały
dobrze rozumuję ?
12 paź 19:07
ICSP: Nie

1. Dziedzina
2. Wszystko na lewą stronę i do wspólnego mianownika
3. Przemnożenie przez
KWADRAT mianownika
4. Rozwiązanie nierówności wielomianowej
5.Podanie odpowiedzi.
12 paź 19:09
Bizon: nie wiesz co ze znakiem ...
Wyrażenie w mianowniku może być i dodatnie i ujemne ... bo Δ>0
12 paź 19:09
paweł : mogłabyś to zrobić bo ja nie dam rady
12 paź 19:10
wojtek: Wydaje mi się, że akurat w tym przypadku można przemnożyć na krzyż, bo zakładając że n∊N
obydwie strony nierówności są dodatnie.
6n2+5n+6>15
n2+5n+6<30
n2+5n−24<0
Z tego wyznacz n
Można to jednak zrobić jedynie przy założeniu, że n∊N, bo jeżeli jest zmienną rzeczywistą, to
należy to zadanie rozwiązać przenosząc 15 na lewą stronę, zapisaniu lewej strony jako
jeden ułamek i rozwiązaniu nierówności ab>0⇔ab>0 i b≠0.Pozdrawiam
12 paź 19:37
paweł : 1.n
2+5n+6≠0
Δ=1
√Δ=1
n1=−3 , n2=−2 D:R\{−3,−2}
| | 30−(n2+5n+6) | |
|
| >0 |
| | 5(n2+5n+6) | |
i co dalej mam z tym zrobić

dokończy ktoś ?
12 paź 19:42
paweł : Tak, n∊N gdyż to jest zadanie z prawdopodobieństwa a n− jest ilością kulek danego koloru
12 paź 19:45
krystek: Postać iloczynowa [30−( )][5( )]>0 i liczyć1
12 paź 19:46