matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij
abc:
udowodnij arccos
√
1−x
2
=arcsinx
12 paź 18:47
Grześ:
no spróbuj z definicji
arccos
√
1−x
2
=t cost=
√
1−x
2
cos
2
t=1−x
2
x
2
=1−cos
2
t x
2
=sin
2
t sint=x arcsinx=t = arccos
√
1−x
2
jasne?
12 paź 18:50
abc:
wielkie wielkie dzięki
nie wiedziałem czy dobrze myśle!
12 paź 18:56