To jest w układzie.
Lola: Rozwiąż układ równan:
x + xy + y = 13
2(x + y)2 +x2y +xy2 − 30 = 0
12 paź 18:28
Lola: Pomoże ktos
12 paź 18:43
Grześ:
Drugie równanie najpierw przekształcimy:
2(x+y)
2+xy(x+y)−30=0
(x+y)(2x+2y+xy)−30=0
(x+y)(x+y+xy+x+y)−30=0, podstawiamy wartośc z pierwszego równania (x+y+xy=13)
(x+y)(x+y+13)−30=0
t=x+y
t(t+13)−30=0
t
2+13t−30=0
(t+15)(t−2)=0
x+y=−15 lub x+y=2
Rozwiązujemy oddzielnie układy:.. już dokonczę
12 paź 18:44
Grześ: albo sama spróbuj.. już łatwe zostało
12 paź 18:48
Lola: Ale jak z tego: 2(x+y)
2+xy(x+y)−30=0
powstało Ci to:
(x+y)(2x+2y+xy)−30=0
12 paź 18:53
Grześ: wyłaczyłem (x+y) przed nawias
ale −30 zostawiłem poza
12 paź 18:55
Lola: ok, a tam dalej dlaczego podstawiasz z pierwszego równania.

Za co to podstawiłeś
12 paź 19:00
Lola: 
12 paź 19:12
Lola: a jaki ma byc wynik?
12 paź 19:24
Natalia: { X − 2y = −4
0,5x + y = 2
9 maj 17:08