k
milka : Aby po przekształceniu wykresu funkcji liniowej f(x) = 5−3x otrzymać wykres funkcji liniowej
g(x)=3x−5 wystarczy?
A) Wykres funkcji f przesunąć równolegle wzdłuż osi OX o dwie jednostki w kierunku dodatnim
B) wykres funkcji f przesunąć równolegle wzdłuż osi OY o trzy jednostki w kierunku dodatnim
C) Wykresu funkcji f przekształcić przez symetrie względem osi OX
I dlaczego dna odp?
12 paź 18:16
kler: odp C. Narysuj sobie wykresy i zobaczysz to
1 paź 20:01
krystek: g(x)=3x−5=−(−3x+5)=−f(x)
1 paź 20:24
Mila:

Do komentarza Krystek.
y=−3x+5 pomarańczowy wykres
y=3x−5 zielony wykres
1 paź 20:42
krystek: @
Mila witaj
1 paź 20:47
Mila: Witam miło!

1 paź 20:54