matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
k
milka :
(a
7
*a
3
)
2
Przedstaw wyrażenie
w postaci potęgi o podstawie a(a =/0)
a
5
:a
18
Porównaj wartosci danego wyrażenia dla a=2 z liczbą 7
11
12 paź 17:54
Godzio:
(a
7
* a
3
)
2
(a
10
)
2
a
20
=
=
= a
33
a
5
: a
18
a
−13
a
−13
Zakładam, że 2
33
> 7
11
(2
3
)
11
> 7
11
8
11
> 7
11
Przypuszczenie było prawdziwe ⇒ 2
33
> 7
11
12 paź 17:56