matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przystość
kapi:
Zbadaj parzystość, nieparzystość funckji: f(x)= |1/2x − 3| : x2 − 4
12 paź 17:53
Godzio:
1
|−
x − 3|
2
1
|
x + 3|
2
f(−x) =
=
≠ − f(−x) i ≠ f(x) więc
(−x)
2
− 4
x
2
− 4
funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta
12 paź 17:54