.
t.: wyznacz wartość m, dla których pierwiastki x1 i x2 równania 2x2−2(2m+1)x+m(m−1)=0 spełniają
warunek x1<m<x2.
policzyłam Δm, ale wyszła mi liczba ujemna i nie wiem co zrobić dalej.
12 paź 17:36
Godzio:
Δ = 4(4m
2 + 4m + 1) − 8m(m − 1) = 16m
2 + 16m + 4 − 8m
2 + 8m = 8m
2 + 24m + 4 > 0
2m
2 + 6m + 1 > 0 ⇒ Δ
m = 36 − 8 = 28,
√Δm = 2
√7 ⇒
| | − 3 − √7 | | − 3 + √7 | |
m ∊(−∞, |
| ) U ( |
| , ∞) |
| | 2 | | 2 | |
Do tego dochodzi warunek:
f(m) < 0
Część wspólna i masz rozwiązanie
12 paź 17:44
t.: teraz pierwiastek z delty m wyszedł mi 2√7.
źle, nie?
12 paź 17:44
t.: z drugiego warunku wyszło, że:
m∊(−∞,−3)∪(0,+∞) i jednocześnie jest to część wspólna czyli rozwiązanie, tak?
12 paź 17:55
Godzio:
Jeśli tak wyszło to tak
12 paź 17:56