Tożsamość wektorow
Marcinho: Jesli jest ktoś kto ogarnia wektory to byłbym BARDZO, ALE TO BARDZO wdzięczny za sprawdzenie
takiej tożsamości:
https://matematykaszkolna.pl/forum/dodaj.html
(a x b)
2 + (a * b)
2 = a
2b
2
lub/oraz udowodnienie następujących tożsamości:
(a) a * [(a + b + c) x (a + b)] = −a * (b x c);
(b) (a + 2b − c) * [(a −b) x (a − b − c)] = 3a * (b x c)
Legenda: *− iloczyn skalarny
x− iloczyn wektorowy,
Chyba nie jest to zbyt trudne, ale ja jestem kompletnie zielony jesli chodzi o wektory, więc
PLEASE, HELP ME

!