sprawdż tożsamość
Andzia: Sprawdź tożsamość
a. 2cos2α-1=1-2sin2α
b.sin2α(1+cos2α)=1-cos4α
c.sin2α+cos4α=cos2α+sin4α
d.(2sinα+cosα)2+(sinα-2cosα)2=5
e.ctgα(tgα-sinα cosα)=sin2α
10 mar 20:25
mm: a) i b) ze wzoru 1=sin2α+cos2α
10 mar 20:28
mm: zrobię dla przykładu a)
10 mar 20:28
mm: 2cos2α-(sin2α+cos2α)=2cos2α-sin2α-cos2α=cos2α-sin2α=1-sin2α-sin2α=1-2sin2α
10 mar 20:30
mm: w c) wystarczy zamiast cos4α podstawić cos2α*cos2α i dalej znowu ze wzoru jedynkowego
10 mar 20:33
mm: d) ze wzorów skr. mnożenia, a później poskracaj i znowu ze wzoru jedynkowego
10 mar 20:35
mm: e) ctg zamień na cos/sin
tg zamień na sin/cos
wymnóż nawias, poskracaj i ze wzoru jedynkowego
powodzenia!
10 mar 20:36
Andzia: b).sin2α(1+cos2α)=sin2α((sin2α+cos2α)+cos2α)=sin4α+sin2α*cos2
α+cos2α=1+sin4α+cos2α dobrze rozpisałam czy ma być inaczej to jest bardzo ważne
dlatego ciągle pytam o szczegóły
10 mar 20:54
mm: b) sin2α(1+cos2α)=sin2α+sin2α*cos2α=1-cos2α+(1-cos2α)*cos2α=1-
cos2α+cos2α-cos4α=1-cos4α
10 mar 20:59
mm: musisz najpierw popatrzeć co ma wyjść i tak zamieniać aby to otrzymać
10 mar 20:59
Andzia: c).sin2α+cos4α=sin2α+cos2α*cos2α=1*cos2α
dobrze?
10 mar 21:01
mm: tak nie można
kolejność działań

tam jest mnożenie nie można tego rozdzielać

spróbuj teraz każdy cos
2α zamienić na 1-sin
2α wymnożyć i poskracac
10 mar 21:03
Andzia: bardzo przepraszam ale ja tego naprawdę nie rozumie
10 mar 21:09
mm: ale to jest proste jest kilka wzorów
1=sin2α+cos2α
tgα=sinα/cosα
ctgα=cosα/sinα
te na początek wystarczą
do tego umiejętność przekształcania wyrażeń i wzory skróconego mnożenia
polecam www.korki24h.pl
10 mar 21:14
mm: nie przepraszaj napisz co masz, to poprowadzę cię dalej
10 mar 21:15
Andzia: sin2α+cos4α=sin2α+cos2α*cos2α=sin2α+1-sin2α*1-sin2α=?
co dalej zrobić
10 mar 21:33
Andzia: nie umie akurat zadań z tego typu inne nie sprawiają mi tyle trudności
10 mar 21:40
mm: 1-sin2α wpisz w nawiasach, bo tak jest źle
10 mar 21:46
mm: mamy dalej
sin2α+(1-sin2α)(1-sin2α)=sin2α+1-2sin2α+sin4α=sin4α+1-sin2α=sin4α+cos2α
10 mar 21:48
Andzia: w nastepnym są wzory skróconego mnożenia.
(2sinα+cosα)2+(sinα-2cosα)2=5
wzór: (a+b)2=a2+2ab+b2
czy to ma być tak?
2sin2+(2sinα*cosα)+cos2α+sin2α-2(sinα*2cosα)+2cos2α=
2sin2α+(4sinα*cosα)+cos2α+sin2α-(2sinα*2cosα)+2cos2=?
co mam dalej zrobić. jak pomnożyć sinα*cosα?
11 mar 19:46
Bogdan:
(2sinα)2 = 4sin2α, a nie 2sin2α
11 mar 20:08