cyziol1: Grupa szachistów zorganizowała rozgrywki, w których każdy zawodnik z każdym innym
zawodnikiem miał rozegrać jedną partię. Postanowiono rozgrywać po 5 partii dziennie.
Rozgrywki trwały 9 dni. Ilu szachistów uczestniczyło w tych rozgrywkach
mictyd: Kazdy szachista rozgrywa n-1 spotkan, jesli liczba szachistow wynosi n. Zatem wszystkich
spotkan jest n(n-1)/2. Dzielimy przez 2, bo kazda partie liczymy dwa razy (raz jako
szachisty A z szachista B, a drugi raz jako partia B z A).
Rozwiazujemy rownanie:
n(n-1)/2 = 45
mnozymy przez 2 i widzimy, ze n=10 idealnie spelnia wymogi zadania

Bo rozwiazanie n=-9
nie pasuje do zalozen