ciąg
Patryk: Dane sa wyraz a
1 a
2 a
3 ciągu arytmetycznego (a
n) wyzancz wyraz a
4 i a
5 Określ
monotoniczność ciągu w zależności od parametru m
a) a
1=4 a
2=m+6 a
3=2m+8
ciąg rosnacy dla m>−2
ciąg malejący dla m<−2 czy to jest dobrze , jak wyznaczyc wyrazy a
4 i a
5
12 paź 17:15
Patryk: ?
12 paź 17:33
Patryk: ?
12 paź 18:10
Patryk: Dobra juz wiem
12 paź 18:27
rumpek:
ciąg arytmetyczny więc różnica jest stała: a2 − a1 = r
m + 6 − 4 = m + 2 = r
a4 = a3 + r
a4 = 2m + 8 + m + 2 = 3m + 10
[...]
ciąg jest albo rosnący lub malejący − w zależności od m, zatem rosnący m + 2 > 0
malejący: m + 2 < 0
12 paź 18:34
Patryk: dzieki
12 paź 18:54