prosze o pomoc
hania: oblicz:
22 * (-3)5 * 35+32 * 312
konkretnie to nie wiem co zroić z tym że mam -3 do potęgi nieparzystej i nie wiem jak
pododawać potęgi
10 mar 20:21
Irek: 4*(-243)*243+9*531441=(-972)*243+4782969=-236196+4782969=4546773
10 mar 20:35
mania:
- 4 * 310 + 314 = 310( - 4 + 34)=
= 310 ( - 4 +81) = 77* 310= 77* 1 024= ..... policz
10 mar 20:36
hania: prosze pomóżcie mi ucze sie do matury i chce iść dalej a nie nad tym dłużej siedzieć
22 * (-3)5 * 35+32 * 321
konkretnie to nie wiem co zroić z tym że mam -3 do potęgi nieparzystej i nie wiem jak
pododawać potęgi
10 mar 20:36
mm: ax*bx=(a*b)x
10 mar 20:38
mm: czyli u ciebie (-3)5*35=(-3*3)5=(-9)5
10 mar 20:39