matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że ciąg o wyrazie ogólnym an jest rosnący dla n>1
tomek:
n!
a
n
=
n+1
12 paź 16:58
Trivial:
(n+1)! = (n+1)n!.
(n+1)!
n!
n+1
1
a
n+1
− a
n
=
−
= n![
−
] > 0 dla n>1.
n+2
n+1
n+2
n+1
12 paź 17:04
zos:
nie wiem czy dobrze robię, proszę mądrzejszego o poprawę i ew wskazanie błędu
n!(n+1)
a
n
=
=n!
n+1
a
n+1
=(n+1)!=n!(n+1)=1*(1+1)=3 a
n
=1!=1 a
n+1
−a
n
=3−1=2 czyli rosnący
12 paź 17:09