dowód przez iniekcję
Rivi: udowodnić przez iniekcje, że n
7−n jest podzielne przez 7.
przy n=1 wychodzi 0 więc ok.
no i jak przekształcić (n+1)
7−n−1...? nie mam pomysłu... (podpowiedź mile widziana
12 paź 16:22
Trivial: Przez iniekcję? o.o (indukcję chyba...?

)
12 paź 16:24
Mateusz: Hmm mozna to zrobic szybciej przez tzw małe twierdzenie Fermata jezeli c jest liczbą pierwszą
to n
c−n dzieli się przez c i własciwie koniec zadania
12 paź 16:25
Rivi: ech, indukcje

post o iniekcji i suriekcji mi namieszał

niestety, musi być przez indukcje
12 paź 16:28
Rivi: Hmm... w takim razie poszukam dowodu na małe twierdzenie Fermata i się tym posilę
12 paź 16:30
Trivial:
Można z Newtona.
(n+1)
7 − (n+1) = n
7 + 7n
6 + 21n
5 + 35n
4 + 35n
3 + 21n
2 + 7n + 1 − n − 1
= (n
7 − n) + 7(n
6 + 3n
5 + 5n
4 + 5n
3 + 3n
2 + n) = OK.
12 paź 16:30
Rivi: Dzięki
12 paź 16:33
Mateusz: Nie pomyslałem tez ze mozna z Newtona to rozłozyc ale chyba troche wiecej roboty jest tak mi
sie wydaje
12 paź 16:55
Trivial: Skoro miało być przez indukcję.
12 paź 16:56
Mateusz: No tak skoro przez indukcje to niech będzie
12 paź 16:58