matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
agnieszkaa:
wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)= 2x
3
−7x
2
+8x−28
12 paź 16:21
rafał:
2x
3
−7x
2
+8x−28=x
2
(2x−7)+4(2x−7)=(2x−7)(x
2
+4) x
2
zawsze >0 x
0
=
7
2
13 paź 22:06