wartość bezwzgledna
zaq: sprawdzicie

liczba |4−6|−|−4+3| jest równa
wyszło mi 5
dobrze?
12 paź 16:03
Rivi: źle, próbuj jeszcze raz. Najpierw każda wartość bezwzględna osobno, a potem odejmij normalnie.
Powodzenia
12 paź 16:06
zaq: −3 ?
12 paź 16:08
Trivial: Nie zgaduj.
4−6 = ...
−4+3 = ...
12 paź 16:09
Rivi: nie... jak w wartości bezwzględnej wychodzi I4−6I=I−2I=2
ujemna wartość po usunięciu wartości bezwzględnej zmienia się na dodatnią. Tak samo zrób z
drugą, odejmij, iiii...?
12 paź 16:10
zaq: 4−6 =−2
−4+3 =−1
−2−(−1)=−1
12 paź 16:11
Trivial: A moduły gdzie się podziały

|−2| − |−1| = ?
12 paź 16:11
Rivi: właśnie chyba zaq interpretuje moduł jako nawias
12 paź 16:12
zaq: czyli to bedzie 2−1 ?
12 paź 16:13
Anetka: dobrze ci wyszło.
4−6−(−4+3)=4−6+4+3=−2+4+3=2+3=5
12 paź 16:13
Trivial: tak
12 paź 16:13
Trivial: Te pionowe kreski od czegoś tam są...
12 paź 16:14
Rivi: Anetka, to nie są nawiasy...
12 paź 16:15
zaq: ok,dzieki
12 paź 16:15