równania z parametrem
t.: wyznacz wartość m, dla których pierwiastki równania x2−mx+m+3=0 spełniają warunek x1−x2=1
wiem, że delta ma być większa od 0, policzyłam m1 i m2, wyszło, że m należy od minus
nieskończoności do −2 lub od 6 do plus nieskończoności.
wypisałam też inne warunki, tzn.:
x1−x2=1
x1+x2=m
x1*x2=m+3
ale jak mam z tego wyliczyć x1, x2 i m?
12 paź 15:45
ICSP: (x1 − x2)2 = 1
x12 + x22 − 2x1x2 = 1
Dalej już sobie poradzisz?
12 paź 15:46
t.: a skąd wziął się ten kwadrat?
12 paź 15:56
t.: nie no, nie rozumiem tego
12 paź 15:57
ICSP: podniosłem obustronnie równanie do kwadratu.
12 paź 15:59
t.: aha, bo my na lekcji inaczej robiliśmy.
zdążyłam zapisać coś takiego:
x1=1+x2
1+x2+x2=m
1+2x2=m
1+x2x2=12x2+3
x2+(x2)2=1+2x2+3
i co dalej?
12 paź 16:03
t.: pomocy!
12 paź 16:28
t.: okej zrobiłam to po swojemu, może ktoś mi pomóc znaleźć błąd?

x
1−x
2=1
x
1+x
2=m
x
1*x
2=m+3
x
1−x
2=1
x
1+x
2=m
2x
1=1+m
x
1=(1+m)/2
(1+m)/2*(m−1)/2=m+3
(1+m)(m−1)=2m+6
m−1+m
2−m=2m+6
m
2−2m−7=0
Δ=32
√Δ=4
√2
m1/2=1+/−2
√2
a w odpowiedziach jest że m=2−
√17 lub m=2+
√17
12 paź 18:24
t.: pomoże ktoś?
12 paź 19:08
rumpek: sposób ICSP jest bardzo dobry po prostu masz już od razu do zastosowania wzory Viete'a bez
innych warunków. Odnośnie wytłumaczenia: musi być spełniony warunek x1 − x2 = 1 więc
kombinujesz (przekształcasz tak aby bez problemu zastosować wzory Viete'a) W tym wypadku
możesz podnieść do potęgi, zatem otrzymasz:
(x1 − x2)2 = 1
x12 − 2x1x2 + x2 = 1
x12 + x22 − 2x1x2 = 1
No i prawie możesz zastosować wzory Viete'a tylko trzeba dokończyć:
(x1 + x2)2 − 2x1x2 − 2x1x2 = 1
(x1 + x2)2 − 4x1x2 = 1
i możesz zastosować wzory Viete'a mianowicie:
x1 + x2 = ..
x1 * x2 = ...
12 paź 19:13
ICSP: ile to jest 2*2 ?
12 paź 19:17
ICSP: Jak dla mnie:
(m−1)(m+1) = 4m + 12
tobie zostawiam rozwikłanie dlaczego

Pozdrawiam.
12 paź 19:18
rumpek:

Rozwijając myśl
ICSP:
| (m−1)(m+1) | |
| = m + 3 / * 4 |
| 4 | |
(m−1)(m+1) = 4m + 12
m
2 − 1 = 4m + 12
m
2 − 4m − 13 = 0
Δ = 16 + 52 = 68 ⇒
√Δ = 2
√17
12 paź 19:23
ICSP: nie wiem jakim oni to sposobem na lekcji próbowali zrobić
12 paź 19:24
rumpek: Też nie wiem xD ten co podałeś jest zarypiście prosty

a ten co pokazał nauczyciel to do
Warszawy ze Szczecina przez Smoleńsk
12 paź 19:30
Eta:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
x1−x2= |
| − |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | a | |
to w tym przykładzie : jeżeli x
1−x
2=1 => Δ=1
12 paź 19:35
krystek: ICSP na lekcji tworzyli układ trzech równań gdzie niewiad to x1x2 oraz m
1−sze równanie z warunku zad
2−gie i 3−cie z wzorów Viete"a jak zauważyłam .
12 paź 19:42
bb: trochę chyba niedokończone jest... z warunków zadania:
Δ≥0
Δ= m2−4m−12
Δm=16+48=64 −−> √Δm=8
m1= −2
m2= 6
m z przedziału (−∞;−2) ∪(6;∞)
dalej: kiedy wyszła Wam w kolejnym rownaniu Δ=2{17} należy policzyć dalej:
m1=( 4−2{17})/2= 2−{17}
m2= 2+{17}
I sprawdzamy czy m1, m2 znajdują się w przedzialach z warunku i dopiero mamy odpowiedź.
11 wrz 17:09