iniekcja i suriekcja
karolina: Zbadać czy f jest suriekcją ("na") czy iniekcją (różnowartościową)
a) f(x)=2
x
b) f(x)= x
3 − x
c) f(x)= x
3
d) f(x)= |x|
| | 2x+1 | |
e) f(x)= |
| dla x≠1 i f(1)=2 |
| | x−1 | |
Bardzo proszę o wytłumaczenie chociaż na jednym przykładzie.
Rivi: Suriekcja jest wtedy, gdy dla każdego y znajdujemy jakiś x. Iniekcja jest wtedy, gdy dwa
| | | |
dowolne iksy nie mają takiej samej wartości (y). Wytłumaczę na d). |
| |
| | | |
y=IxI, czyli dla ujemnych wartości y nie znajdziemy żadnego x − funkcja nie jest suriekcją.
| | | |
dla x=1 i x=−1 wartość jest taka sama y=1 − funkcja nie jest iniekcją. |
| |
| | | |
a jesli funkcja jest suriekcją i iniekcją to jest bijekcją