Sprawdzenie
Spike: Ix+1I3-3Ix+1I2≥0
1) x+1≥0 > x≥-1 > x∈<-1,+∞)- przedział dla którego rozpatruję
(x+1)3-3(x+1)2≥0
(x+1)2(x-2)≥0
x=-1 v x=2
Po narysowaniu wykresu ( link na dole) i sprawdzeniu mam przedział:
x∈<2,+∞) U {-1}
2)x+1<0 > x<-1 > x∈(-∞,-1)- przedział dla którego rozpatruję
(-x-1)3-3(-x-1)2≥0
(-x-1)2(-x-4)≥0
(-x-1)2(x+4)≤0
x=-1 x=-4
x∈(-∞,-4>
ODP: x∈(-∞,-4>u{-1}u<2,+∞)
i tutaj pojawia się moje pytanie o wynik... czy dobrze? Ma to być suma wyniku pierwszego
i drugiego rozpatrywanego przedziału?
link do rysunku wykresów
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=I6E4L515
10 mar 20:17
Spike: Jeszcze raz wstawiam link bo tamten nie działał.
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=NbjuNm22
zaraz zdjęcie się doda.
10 mar 20:18
Mickej: nie suma

tylko wspólna część
10 mar 20:18
Spike: Eee, wynik z książką się zgadza, a to suma jest

Stąd takie pytanie. Zresztą zaraz rysunek dojdzie.
10 mar 20:19
Spike: już
10 mar 20:21
Mickej: ah ah ah

dobrze godosz suma a nie część wspólna pomyliłem sie
10 mar 20:28
Spike: a, to ok

przykład zadania wstawiłem, bo strasznie nauczyciel to zamotał nam na lekcji
10 mar 20:29
Spike: Hmm, tutaj mam jeszcze taki jeden przykład który mi nie wychodzi:
9IxI3-IxI≥0
1) x≥0
9x3-x≥0
x(9x2-1)≥0
x(3x-1)(3x+1)≥0
x=0 x=1/3 x=-1/3
po narysowaniu jest
x∈<-1/3, 0>U<1/3,+∞)
2)x<0
-9x3+x≥0
9x3-x≤0
x(3x-1)(3x+1)≤0
po narysowaniu ( taka sama funkcja) jest
x∈(-∞,-1/3>U<0,1/3>
Suma obu przedziałów to x∈R... a wynikiem według podręcznika ma być
x∈(-∞,-1/3>U{0}U<1/3,+∞).
10 mar 20:44
Spike: aa, źle

nie sprawdziłem gdzie ograniczają to przedziały dla których rozpatrywałem
10 mar 20:45
Bogdan:
Można prościej.
|x + 1|3 - 3|x + 1|2 ≥ 0 wyłączamy przed nawias |x + 1|2
|x + 1|2 * (|x+ 1| - 3) ≥ 0
Podstawiamy: |x + 1| = t i otrzymujemy: t2(t - 3) ≥ 0, rysujemy "falę", pamiętając,
że w punkcie 0 "fala" odbija się od osi i że nierówność jest typu ≥
+ + + +
------------ 0 ------------- 3 -------------> t = 0 lub t ≥ 3
- - - - - - - -
|x + 1|2 = 0 => x = -1
lub
|x + 1| ≥ 3 => x + 1 ≤ -3 lub x + 1 ≥ 3
x ≤ -4 lub x ≥ 2
Odp.: x € (-∞, -4> U {-1} U <2, +∞)
10 mar 20:49