kąty w okręgach
kasia:

Mógłby ktoś mi pomóc przy tym zadanku, trzeba wyznaczyć kąty α, β, γ gdzie r to promień okręgu
12 paź 14:38
Godzio:
β = 2α
360 − β = 2γ
α + γ = 180
Nie wiem co tu więcej można o nich powiedzieć
12 paź 15:04
Godzio:
A dobra teraz się skapnąłem że ta figura w której jest zaznaczony kąt α to romb, w takim razie:
α = 360 − β
| | 1 | | 3 | |
α = |
| β ⇒ |
| β = 360 ⇒ β = ... |
| | 2 | | 2 | |
Dalej wiadomo
12 paź 15:05
kasia:

A coś takiego: myślę nad tym godzinę już i nic nie widzę
12 paź 15:20
kasia: pomocy
12 paź 16:09
Godzio:
Wszystko jest proste, poznajduj kąty oparte na tym samym łuku
12 paź 16:12
kasia: Możesz pomóc?
12 paź 16:20
kasia: Możesz pomóc?
12 paź 16:55
kasia: pomocy
12 paź 17:21
Godzio:
Zaraz pomogę
12 paź 17:23
Godzio:
Coś nie chce wyjść, narysowałaś poprawnie te rysunki, żadna z tych przekątnych nie jest
przypadkiem średnicą ?
12 paź 17:31
kasia: wszystko jest tak jak narysowałam, dlatego też mam z tym problem

myślałam już z tym ze β = 40
o ale nie jestem pewna
12 paź 17:33
Godzio:
No to jest oczywiste

Zaraz jeszcze pomyślę
12 paź 17:33
kasia: znaczy nie jestem pewna czy β = 40
o ale tak myślę

mam jeszcze 3 podobne przykłady których
też nie rozumiem
12 paź 17:34
Godzio:

Wezmę przykład b)
Zaznaczyłem te same kąty odpowiednimi kolorami, więc:
β = 35
o
α = γ
No i wychodzi na to że spełniają to wszystkie kąty δ,γ których suma da 80
o:
γ + δ = 80
o
Innego rozwiązania tu nie widzę, nie da się określić konkretnej miary, bo każdy kąt spełniający
to równanie pasuje np
α = 30
o, δ =50
o
I tak samo w a)
12 paź 17:41
kasia: Dlaczego γ = 30o? Skoro środek okręgu leży na tej średnicy więc jak dla mnie powinno być:
90o − 65o = 25o = γ
12 paź 17:45
Godzio:
Wiesz co, Ty chyba sobie żarty robić, zadałem pytanie czy jedna z tych przekątnych jest
średnicą, powiedziałaś że jest tak jak na rysunku ⇒ na rysunku nie jest to średnica więc
teraz to proś kogoś innego o pomoc ...
12 paź 17:46
kasia: myślałam, że pytasz o rysunek a)

bo w b) jest średnicą
12 paź 17:48
Godzio:
O oba pytałem
12 paź 17:48
Godzio:
Skoro jest średnicą to jest tak jak mówisz. γ = 25o, a skoro α = γ to α = 25o
12 paź 17:51
kasia:

to mam jeszcze jedno zadanie które mi w ogóle nie wychodzi (inne odpowiedzi są)
12 paź 18:03
Godzio:
Ja już nie pomogę wychodzę na uczelnie

180 − 80 − 30 = β ⇒ β = 70
90 − 70 = 20
α = 180 − 100 − 20 = 60
b) ktoś inny zrobi
12 paź 18:07