.
Aga: Oblicz wartość wyrażenia
tg7/8π * cos(-17/6π)+ctg5/2π+ sin2π/9+ sin27/18π
proszę o pomoc
10 mar 20:01
jusiu: napiszę jak obliczałem kolejne funkcje za pomocą wzorów redukcyjnych
tg(7π/8)=tg(2*(π/2)-π/4)=-tg(π/4)=-1
cos(-17π/6)=cos(6*(π/2)+π/6)=-cos(π/6)=-√3/2
ctg(5π/2)=ctg(π/2)=0
sin(2π/9) - nie wiedziałem jak to zrobić za pomocą wzorów redukcyjnych, więc jeżeli nie
ma błędu przy przepisywaniu, to obliczyłem to ze wzoru sin(α-β), gdzie α=π/3, β=π/9
sin(2π/9)=sin(3π/9-π/9)=sinαcosβ-cosαsinβ=sin(π/3)*cos(π/9)-cos(π/3)*sin(π/9)=...=0,64
sin(π/9) i cos(π/9) wziąłem z tablic, wynik coś nie pasuje do reszty zadania, mam
nadzieję, że nie z mojego powodu
sin(27π/18)=sin(2*(π/2)+π/2)=-sin(π/2)=-1
zatem dodając do siebie te wszystkie wartości:
-1*(-√3/2)+0+0,64+(-1)=√3/2-0.36
10 mar 20:42
Aga: oh bo mi się zle napisało
powinno być sin
2 π/9 + sin
2 7/18π
10 mar 20:51