Zbiór punktów leżących w równej odległości od prostych
kosmolud: Znajdź zbiór punktów leżących w równej odległości od prostych o równaniach x−y+1=0 i x+y−1=0
12 paź 13:33
hwdtel:
to musi być oś rzędnych(łatwizna ,chociaż trudniej wykazać to matematycznie−kto spróbuje)
12 paź 13:47
janio: zbiór punktów leżących w równej odległości od prostych o równaniach x−y+1=0 i x+y−1=0
są to dwusieczne kątów zawartych między tymi prostymi
zatem patrz
http://www.zadania.info/3952042.
12 paź 14:02
hwdtel:
Czyli musi być jeszcze prosta y=1
12 paź 14:10
janio: tak jest
12 paź 14:14
kosmolud: idzie jak krew z nosa.
czy tu uzyskamy postać |x−y+1|=|x+y−1|?
12 paź 14:29
janio: zgadza się
zatem
x−y+1 = −(x+y−1) lub x−y+1 = x+y−1
x−y+1 = −x−y+1 lub −2y =−2
−2x = 0 lub y=1
x=0 (oś OY) lub y=1
Gratuluje wytrwałości
12 paź 14:44
kosmolud: wielkie dzięki
12 paź 15:18