Równanie okręgu + prosta.
azaka: Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2+10x−8y+16=0 i prosta p:4x−3y−9=0. Napisz równanie stycznej
do okręgu i równoległej do prostej p.
Tu chyba trzeba będzie skorzystać ze wzoru na odległość punktu od prostej, tak?
| | 10 | | −8 | |
Wyznaczyć współrzędne środka okręgu też mogę, xs= |
| =−5 i ys= |
| =4, promień chyba |
| | −2 | | −2 | |
5. Naprowadzi ktoś dalej

?
12 paź 12:15
Bizon:
Skoto równoległa do danej prostej to współczynnik kierunkowy ...

?
a skoro styczna ... to sam wiesz ...
12 paź 12:20
janio: Prosta równoległa do prostej p ma postać
4x −3y + m = 0
wyznacz z tego y i wstaw do równania okręgu.
Po podstawieniu sprowadź do równania kwadratowego i wyznacz Δ=0
i obliczysz m,będziesz miał dwa rozwiązania.
12 paź 12:25
Eta:
tak .... dobrze zaczęłaś
teraz równanie stycznej kII p to k: 4x−3y+b=0
| | |4*(−5) −3*4+b| | |
d= r d= |
| = 5 |
| | √42+(−3)2 | |
dokończ ... wyznacz "b"
będą dwie takie styczne
12 paź 12:27
Eta:
W tym sposobie, który wskazał
janio jest więcej liczenia....ale też jest to poprawny
sposób)
12 paź 12:29
janio: Nie dopowiedziałem w Δ będziesz miał równanie kwadratowe ze względu na m
wtedy musisz policzyć Δm i wyznaczysz m1 i m2
12 paź 12:30
azaka: janio i Eta, zadam teraz być może pytanie nie na miejscu, ale dlaczego w równaniu prostej
równoległej do p musi być +m czy +b, a nie ze znakiem −?
12 paź 12:35
Eta:
b€ R więc równie może być y= ax+3 , y=ax −5 itd
ogólnie piszemy równanie prostej y= ax+b
12 paź 12:38
azaka: ok.
czyli 25=|−32+b|, tak?
b
1=57 v b
2=7
| | 4 | |
a1= |
| z równania prostej p |
| | 3 | |
czy po drodze gdzieś wkradł się błąd w liczeniu?
12 paź 12:47
azaka: mógłby ktoś potwierdzić wynik w tymże zadaniu?
12 paź 13:25