Sprawdzenie poprawności rozwiązania.
azaka: Dla jakiej wartości parametru p proste o równaniach 3x−4y+5=0 i (2p+1)x−y+3=0 są równoległe.
Prosiłbym o sprawdzenie czy tok rozumowania i rozwiązanie się zgadza:
warunek równoległości prostych: a
1=a
2
z 1 równania a
1=3
z 2 równania a
2=(2p+1)
3=2p+1⇒p=1
czy to zadanie zrobione jest prawidłowo

?
12 paź 11:47
sushi_ gg6397228:
a gdzie masz zapisane proste w postaci kierunkowej
12 paź 11:50
azaka: ups. w takim razie a1= 3/4?
3/4=(2p+1) /*4
3=4(2p+1)
8p=−1⇒p= − 1/8
czy jeszcze coś nie tak?
12 paź 11:55
sushi_ gg6397228:
teraz gra muzyka
12 paź 11:57
azaka: gracias
12 paź 11:59
Eta:
2 sposób
→ →
wektory u i v prostopadłe do tych prostych muszą być równoległe
→ →
u= [3,−4] v=[2p+1, −1]
| | 1 | |
to: 3*(−1)−(2p+1)*(−4)=0 => −3+8p+4=0 => p= − |
| |
| | 8 | |
12 paź 12:02
12 paź 12:05