Tw sinusów
ANIA :(: W trójkącie ABC dane są kąty α i γ oraz długość h wysokości AD. Oblicz długość boków tego
trójkata.
10 mar 19:52
Ola: ?
10 mar 20:19
Ola: ?
10 mar 20:54
Ola: pomoze ktos?
10 mar 21:28
Eta:
jeżeli masz podane miary dwu kątów α i γ
to znasz też miarę trzeciego kąta β
bo β= 180o - (α +γ)
teraz korzystajac ze wzoru sinusów;
h/ sin α = IACI / sin90o sin 90o= 1
to IACI = h/ sin α
podobnie: h/ sin β = IBCI / sin90o
to; IBCI = h/ sinβ
natomiast: IABI / sinγ = IACI/ sinβ
to IABI = ( h*sinγ) / ( sinβ * sinα)
10 mar 21:46