wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej jeśli największa.....
karolek: wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej jeśli największa wartość tej funkcji
wynosi 0 , osią symetrii wykresu jest prosta o równaniu x=5 i parabola przecina oś OY w
punkcie A(0,−100).Podaj ogólną postac tej funkcji
11 paź 23:06
ZKS:
f(x) = a(x − 5)2
f(0) = −100
25a = −100 ⇒ a = −4
f(x) = −4(x − 5)2 f(x) = −4x2 + 40x − 100
11 paź 23:09
karolek: i to już całe zadanie
wybacz ale ja i matematyka to...
11 paź 23:15
karolek: który to kanoniczny wzór a który ogólny
11 paź 23:15
11 paź 23:17
ZKS:
To już całe zadnie. Mamy podane że osią symetrii jest prosta o równaniu x = 5 stąd wiemy że
odcięta
wierzchołka paraboli znajduje się na tej prostej i wynosi xw = 5. Największa wartość funkcji
wynosi
0 czyli rzędna wierzchołka paraboli wynosi yw = 0. Wstawiamy te informacje do wzoru na postać
kanoniczną funkcji kwadratowej f(x) = a(x − xw)2 + yw i otrzymujemy:
f(x) = a(x − 5)2 + 0 czyli f(x) = a(x − 5)2. Kolejną informacją jest to że parabola przecina
oś OY
w punkcie A = (0 ; −100) czyli f(0) = −100.
11 paź 23:21
karolek: dzięki ci bardzo
11 paź 23:24