rozwiąż równanie i nierówność bardzo proszę o pomoc
filip: a) −(x+2)2 + 16x2 = 0
b) 0,2x2 + x >0
11 paź 22:54
Bizon:
a)
15x
2−4x−4=0
Δ=16+240 ...
√Δ=16 ... x
1= ... x
2= ...
11 paź 23:00
ZKS:
a)
16x2 − (x + 2)2 = 0
(4x − x − 2)(4x + x + 2) = 0
(3x − 2)(5x + 2) = 0
11 paź 23:02
Bizon:
0,2x(x+5)>0 ... i wszystko jasne
11 paź 23:03
KAHAKAZI: b)
0,2x2 + x > 0
x ( 0,2x + 1) > 0
m0 :
x1= 0
x2= −5
a > 0 więc ramiona skierowane do góry
x ∊ (−∞, −5) u (0, ∞)
11 paź 23:09
karolek: a tą nie równość to jak rozwiązać
11 paź 23:10
karolek: a mozesz to zobrazowac i skąd −5
11 paź 23:12
karolek: czyli w podpunkcie a x1= −2/5 a x2= 2/3 tak ma być
11 paź 23:23