logarytmy
sinusy: log5 9 * log27 25
prosze o pomoc
11 paź 22:43
sinusy: tam jest log przy podstawie 27...
11 paź 22:44
11 paź 22:44
sinusy: | | 2log5 9 | |
u góry jest 2 więc |
| |
| | log5 27 | |
11 paź 22:45
sinusy: | | log5 81 | |
podnoszę do kwadratu więc |
| i odejmuję więc log5 54 i to niewłaściwy |
| | log5 27 | |
wynik
11 paź 22:46
sinusy: prosze o pomoc
11 paź 22:46
sushi_ gg6397228:
juz to bylo robione−−> zamien wszedzie na log5 ...
11 paź 22:49
sinusy: no właśnie to zrobiłam
11 paź 22:51
sinusy: wynik to 4/3.... zamienilam wszedzie do 5 w podstawie pozniej podnioslam do kwadratu tak jak
we wzorze
11 paź 22:51
ZKS:
| | 2 | | 4 | | 4 | |
2log53 * |
| log35 = |
| log55 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
11 paź 22:52
sushi_ gg6397228:
nikt nie kaze podnosci do kwadratu


27=3
3
9=3
2
11 paź 22:53
sinusy: no jakos nie widze tego

co zle zrobilam?
11 paź 22:56
sinusy: nie rozumiem tego co napisales ZKS
11 paź 22:56
sinusy: skad tak poskracałeś wytłumacz
11 paź 22:57
ZKS:
logab * logbc = logac
11 paź 22:58
sinusy: wiem ze 32 to 9 ale kazesz sprowadzac do podstawy 5
11 paź 22:58
11 paź 22:59
sinusy: no ale jak skad to 2 log3 5 : 3
11 paź 22:59
sinusy: skąd to n?
11 paź 22:59
sushi_ gg6397228:
log
a b
c= c* log
a b
| log5 9 | | log5 32 | |
| = |
| =... |
| log5 27 | | log5 33 | |
11 paź 23:00
sinusy: podobno wystarczylo sprowadzic do wspolnej podstawy?
11 paź 23:00
sushi_ gg6397228:
kobieto masz log27 25 −−−> wzor masz do tego
11 paź 23:01
11 paź 23:02
kuko: | log581 | | log534 | | 4log53 | | 4 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| log527 | | log533 | | 3log53 | | 3 | |
11 paź 23:02
sinusy: bo skad to po 2/3 sie wzielo
11 paź 23:03
sinusy: Dziekuje KUKO normalna metoda....
11 paź 23:06
sinusy: nie wszyscy sa na rozszerzeniu nie ma takich wzorow w szkole sredniej na podstawie
11 paź 23:07
sinusy: brawo 3
4 = 81
11 paź 23:13