HELP:(:(
jaaaa: Dopiero zaczeliśmy ciągi i mam problem z tym zadaniem.Bardzo proszę o pomoc:
Które wyrazy ciągu(an) jest równy zeru.
a)an=n2(n-3)
b)an=w liczniku:n2-4n+3 w mianowniku n+1
c)an=(n2-49)(n2-6n+8)
d)an=n3-4n2+4n
e)an=w liczniku n3-4n2+n-4 w mianowniku 2n2+4
F)an=w liczniku(n3-64)(64-n2)w mianowniku 3n-1
10 mar 19:50
jaaaa: Jestem kiepska z matmy rozumiem pojęcie ciągów na co sie dzielą i wogóle ale zadań nie
umiem rozwiązać
10 mar 19:53
Mickej: hmmm a gdyby tak zapisać to w takiej postaci
n
2(n-3)=0 to widać juz jak to rozwiązać chociaż to juz jest rozwiązane
10 mar 19:53
jaaaa: nadal nie rozumiem
10 mar 19:56
jaaaa: to wtedy:
n*2+n=3
n3=3
taak?
10 mar 19:59
Mickej: to sie liczy jak funkcje kwadratową np
0=x
2(x-3) to widać że rozwiązaniem jest 0 i 3 z tym że w twoim przypadku rozwiązanie
musci być liczbą ze zbioru liczb naturalnych czyli do podpunktu a) rozwiązanie to 3

3
wyraz
10 mar 20:04
Mickej: ale to fajne zadanka jak na początek macie
10 mar 20:04
jaaaa: fajnie

?


będą trudniejsze?

a jak mam ten przykład ułamkami to musze licznik i mianownik porównac do zera i rozwiązac
tak jak funkcję kwadrarową
10 mar 20:12
jaaaa: HehxD
ZałapałamxD
tylko mam problem z tymi przykładami z ułamkiem
10 mar 20:13
Mickej: jak ułamki to liczysz deltę zapisujesz w postaci iloczyn owej i zawsze sie coś skróci

a
poza tym ułamek jest równy wtedy i tylko wtedy gdy licznik jest równy 0
10 mar 20:21
jaaaa: nie wiem jak to zrobić


pomożesz mi z tymi ułamkami

?please
10 mar 20:38
Mickej: n2-4n+3=(n-1)(n-3) postać iloczynowa
(n-1)(n-3)
-------------- to zaś równe 0 dla n=1 lub n=3
n+1
10 mar 20:43
jaaaa: a haaa okiej


dzięki wielkie


:
10 mar 20:47